När jag köpte Leia, så sa förra ägaren att det inte var några problem med lastningen. Att detta inte stämde helt märkte jag redan när vi skulle åka hem, för då tog det 20 min att lasta med hjälp av dåvarande ägare, en lina och en kvast. Ägaren var inte helt bekväm med situationen, det var tävlingar där och en hel del som kom förbi kommenterade honom…

Eftersom jag inte tror att kvastar, piskor och tvång är något som funkar i längden, så har jag tränat lastning lite till och från sedan jag fick hem henne. Nu är det inga problem att lasta om man är två – jag leder henne och en som håller en sträckt lina bakom henne. Det är bra, men jag är oftast ensam… och då vill hon inte alls. Det är läskigt att gå på ensam, tycker Leia, men hon vill inte följa med mig om hon inte har linan som övertalning bakifrån.

Jag har testat lite olika metoder och det som funkar bäst är att “vinscha in” henne på samma sätt som jag gjorde med Pinnen. Hon är inte lika lätt att övertyga bara. smiley Så jag har stått i ca 45 min med henne innan hon har gått in. Under denna tiden har hon rest sig, slängt sig, backat osv men mestadels har hon stått still. Det är nästan det värsta när hon är fastfrusen utan att röra sig varken fram el tillbaks. Men jag är envis. När hon försöker backa el slänga sig, håller jag emot, det enda håll som godkänns är framåt. Då släpper jag efter på trycket i grimman och det blir en belöning för henne, då får hon stå utan tryck en halv minut, sen ökar jag trycket igen för att få henne röra sig framåt. Även om hon försöker slänga sig så är jag lugn och bestämd, jag blir inte arg (det gäller att inte ha någon tidspress när man tränar, det underlättar för att inte tappa humöret).

Jag hade uppehåll med träningen ett tag, men nu har jag tagit tag i det igen. Jag måste ju kunna åka upp till ridhuset och kunna ta mig hem igen utan att det ska behöva ta hela kvällen… När jag började i förra veckan tog det ca 40 min att få in henne i släpet, idag tog det 10 min här hemma och 2 min uppe vid ridhuset!!! smiley